Gul enkorn
Gul enkorn indeholder især fire vigtige aminosyrer, som i høj grad er med til at skabe en sund og stærk hjerne.
Enkorn - en gammel kornsort, som vi har brug for i en ny tid.
Enkorns oprindelse
Enkorn er en gammel kornsort, som er bevaret levende i dyrkning i Sverige. I Danmark har Tina Hansen udviklet en sort, der er robust i det danske klima. Den dyrker hun nu i små mængder på vestsjælland. Enkorn findes i fire hovedfarver: Sort, rød, gul og hvid.
Enkorns vækst
Arten har et stort rodnet, hvilket gør den yderst tørkeresistent. Samtidigt kan den også tåle at stå i vand, dog kun i en begrænset periode. Med sine dybe rødder har den en længere vækstfase end andre kornsorter og modner ca. en uge senere.
Dyrkning og formaling
Enkorn opformeres og dyrkes ved Præstø Fjord, hvor det også renses og afskalles på stedet. På gården Steffenskilde ved Tissø malets kornet på en langsomtgående stenkværn.
Hvad er så specielt ved enkorn
Enkorn indeholder vigtige aminosyrer blandt andet fire som er meget vigtige for hjernen. Fenylalanin og tyrosin er involveret i dannelsen af dopamin, noradrenalin, adrenalin og octopamin. Disse er medvirkende til at øge koncentration, vågenhed og mental styrke. Derudover indeholder enkorn fenylalanin, tyrosin, methionin og isoleucin, som har stor betydning for vores nervesystem.
Gul enkornsmel
Den enkorn du nu kan købe er gul og den er stærkt forbundet med solen og dens energi. Der er en del karotin i melet, hvilket giver den karakteristiske gule farve.